gtag('event', 'page_view');

Diamantvormen - de diamantslijpvorm

Diamanten ✓ Prinses ✓ Ovaal ✓ Druppels ✓ Smaragd ✓ Hart ✓

Er zijn geen resultaten gevonden voor de filtering!

"Onweerstaanbare glans en stralende schittering »

Diamanten zijn nog steeds de populairste edelstenen als het om Verlovingsringen gaat. Ze zijn zo puur en stralend als de liefde, worden beschouwd als de symbolische steen ervan en maken in gelijke mate indruk met hun schoonheid, hardheid en stabiliteit. Diamant We leggen je uit waarom de ene niet per se hetzelfde is als de andere, want er zijn enorme verschillen, niet alleen door de grootte van de stenen, maar ook door de vele slijpvormen en diamantvormen. Leer enkele van de belangrijkste vormen en slijpvormen kennen die gebruikt worden op verlovingsringen en trouwringen Trouwring  voor een schitterende schittering.

Welke diamantslijpvormen zijn er?

Een verlovingsring met diamant is gewoon een klassieker en bijna geen huwelijksaanzoek is compleet zonder. En zelfs wie trouwringen kiest, kiest vaak voor een ring die versierd is met een mooie edelsteen. Om een edelsteen in een sieraad tot zijn recht te laten komen, moet hij uit zijn natuurlijke ruwe vorm worden geslepen. Vanwege de hardheid van het materiaal kan dit alleen worden bereikt door de edelstenen tegen hun soortgenoten of tegen slijpschijven met minuscule diamantkorrels te wrijven en zo te polijsten. Dit indrukwekkende ambacht vindt zijn oorsprong in het 15e-eeuwse België - eerst was Brugge en later Antwerpen de belangrijkste steden op het gebied van diamantslijpen. Er zijn nu veel verschillende diamantvormen die ook voor een andere edelsteen kunnen worden gebruikt.

Faith 0,63 ct. Witgoud Diamant Solitaire ring in 585 met (0.63 ct.)

Er kan een fundamenteel onderscheid worden gemaakt tussen gladde en facetgeslepen slijpvormen. Diamant De karakteristieke schittering van een edelsteen ontstaat alleen door een facetslijpsel - een wordt bijna altijd met zo'n slijpsel behandeld. De meest populaire diamantvormen met facetten, die altijd perfect gerangschikt zijn om het invallende licht op de best mogelijke manier te breken, zijn onder andere de briljantslijpvorm, de smaragdslijpvorm, de prinsessenslijpvorm, de perenslijpvorm en de hartenslijpvorm; ook de baguetteslijpvorm heeft veel fans. Hieronder geven we een gedetailleerd overzicht van de verschillende slijpvormen en hun kenmerken:

Diamant mallen

Briljantslijpsel

Dit is de meest populaire van alle slijpvormen. Diamant De wijdverspreide opvatting dat een briljant een op zichzelf staande edelsteen is, is niet waar, want alleen door de briljantslijpvorm wordt een briljant een briljant - deze variant van diamantvorm is de basis voor meer dan 90% van de stenen die op de juwelenmarkt worden gebruikt. Deze slijpvorm, die niet alleen populair is voor verlovingsringen, kreeg zijn definitieve vorm in 1919. Van alle slijptypes is de briljantslijpvorm met zijn ronde vorm en 57 of 58 facetten - afhankelijk van het feit of er een extra facet aan de basis van de diamant is geslepen - degene die de schittering van de steen op een bijzonder stralende manier tot uitdrukking brengt. Het licht weerkaatst zo mooi dat dit het vuur van de diamant wordt genoemd. Briljanten zijn perfect voor een verlovingsring in een klassiek elegante stijl en spelen zeker de hoofdrol bij diamanten ringen met een solitair.

Le Missio 0,56 ct. Witgoud Diamant Diamanten ring in 585 met (0.40 ct. + 0.16 ct.) - diamantvormen

De smaragd slijpvorm

De geometrische smaragdslijpvorm, ook bekend als de smaragdslijpvorm, is een van de diamantvormen die de zuiverheid en helderheid van de steen benadrukken. Oorspronkelijk ontwikkeld voor smaragden, werd de diamantslijpvorm later ook gebruikt voor andere edelstenen. De facetten van de rechthoekig geslepen steen doen visueel denken aan treden. Door het vlakke bovenste facet kun je in de steen kijken en daarom wordt deze slijpvorm vooral aanbevolen voor stenen met een hoge zuiverheid. Diamant Een verlovingsring met smaragd slijpsel is bijzonder geschikt voor vrouwen die zich graag onderscheiden op het vlak van stijl en juwelen en afwijken van de mainstream. Deze vorm van edelstenen kan ook perfect de vintage look benadrukken - het is geen toeval dat de glamoureuze slijpvorm een van de populairste slijpvormen in de Art Deco stijl is.

roségoud Diamant Glory 0,68 ct. solitaire ring in 585 met (0,5 ct. + 0,18 ct.) - diamantvormen

De prinsessenslijpvorm

Niet alle vormen zijn rond of strikt geometrisch. Het prinsessenslijpsel is een van de slijpvormen die de hoekige vorm van de steen en de daaruit voortvloeiende schittering benadrukken. Het wordt ook vaak een vierkante variant van het briljantslijpsel genoemd, omdat de glans van beide slijpvormen erg op elkaar lijkt. De slijpvorm van een piramide creëert 57 of 76 facetten waarin het licht op een unieke manier wordt verspreid. Een groot voordeel van deze slijpvorm is dat er heel weinig materiaal verloren gaat en dat een steen met hetzelfde oorspronkelijke gewicht aanzienlijk groter is bij de princess slijpvorm dan bij de ronde briljant slijpvorm. Als solitaire ring, Spannring of in een luxe pavé zetting - een princess geslepen edelsteen past bij vrouwen die houden van sieraden die zowel traditioneel als modieus en eigentijds zijn.

Le Missio 0,72 ct. roségoud Diamant Princess Princess Cut Ring in 585 met (0,50 ct. + 0,22 ct.)

Druppelvormige edelstenen

Edelstenen in deze slijpvorm vertonen een zekere gelijkenis met ronde briljantgeslepen diamanten, maar de druppelvormige punt geeft ze het uiterlijk van een slinger - vandaar de naam slingeloque. De term traan- of peervormige diamant is minder gebruikelijk. Juwelen met dergelijke stenen zien er elegant en vrouwelijk uit, ze hebben een heel speciaal charisma dat de drager en toeschouwer snel boeit. Een verlovingsring met een druppelvormige edelsteen is bijzonder aantrekkelijk voor dames die geen standaardjuwelen willen, maar toch waarde hechten aan een klassieke, elegante stijl. Als de ring wordt gedragen met het topje van de steen naar het topje van de vinger, worden de vingers optisch langer en lijken ze smaller.

Klassieke peer 0,50 ct. platina Diamant Solitaire ring in 950 met (0.5 ct.)

Hartvormige diamanten

Nu wordt het echt romantisch! Hartvormige edelstenen vereisen veel ervaring en handigheid bij het slijpen, omdat de gewenste schittering alleen kan worden gecreëerd als beide rondingen symmetrisch worden geslepen. De hartvorm wordt vaak gekozen voor een verlovingsring als deze bijzonder emotioneel moet zijn. Vooral jonge, romantisch ingestelde dames houden van deze ongewone diamantslijpvorm als zichtbaar bewijs van hun grote liefde. Diamanten ringen met hartvormige stenen zijn ook geschikt voor gelegenheden zoals Valentijnsdag of een huwelijksverjaardag. Een trouwring met een hartvormige steen wordt daarentegen alleen in uitzonderlijke gevallen gezien.

Klassiek hart 0,50 ct. Witgoud Diamant Solitaire ring in 750 met (0.5 ct.)

De baguetteslijpvorm

Deze slijpvorm wordt als zeer elegant beschouwd en is een van de slijpvormen die de helderheid van de steen benadrukt. De naam van deze slijptechniek komt van het Franse baguettebrood - met een beetje fantasie lijken de twee vormen op elkaar. Deze slijpvorm is een populaire keuze voor zowel verlovingsringen als trouwringen. Op deze manier geslepen stenen hebben de neiging subtieler en minder stralend te schitteren dan diamanten; ze passen uitstekend in ringen die discreet en eenvoudig worden gehouden. De rechthoekig geslepen edelsteen heeft in totaal 14 facetten en kan, net als alle andere diamantvormen, gecombineerd worden met verschillende tinten goud en ringschachten naargelang je persoonlijke smaak. De baguetteslijpvorm wordt zelden gebruikt voor een klassieke solitaire ring, maar in moderne spanringen - vaak met een matte afwerking - komt hij het best tot zijn recht en zijn liefhebbers van eenvoudige juwelen er dol op.

Spannring Spannring Diamant Baguette in 925 zilver met (0.06 ct.)

En welke andere diamantslijpvormen zijn er?

Naast deze populaire en min of meer gebruikelijke diamantvormen zijn er nog andere slijpvormen die veel minder vaak gebruikt worden. Voor wie graag vierkante stenen in zijn verlovingsring heeft, is de kussenslijpvorm of de Asscherslijpvorm misschien de juiste keuze; de radiant slijpvorm met zijn licht afgeronde hoeken valt ook in deze categorie diamanten ringen. De marquise cut produceert lange en smalle stenen, terwijl driehoekige diamantvormen bekend staan als trillions.


Bronnen

Illustratie van verschillende diamantslijpvormen: © DiamondGalaxy - stock.adobe.com