» Naar de winkel

Zoeken op...
TOP
De perfecte dag

Het verschil tussen diamant en briljant

Soms worden de termen “briljant” en “diamant” verward. Deze twee termen hebben echter heel verschillende definities. Een diamant is een zeldzame en zeer gewaardeerde edelsteen, terwijl een briljant de naam is voor een slijpsel. En dit geldt zowel voor edelstenen als voor diamanten. We willen je hier graag meer over vertellen.

Waarom worden diamanten en briljanten vaak verward? Wat zijn briljanten?

Diamant en briljanten zijn geen synoniemen. Het woord “diamant” zelf komt uit het Grieks en betekent “onbreekbaar”. Diamanten zijn een symbool van liefde, verbintenis en succes geworden, juist omdat ze zeldzaam en duurzaam zijn. Klanten voor zo’n solitaire worden aangetrokken door het idee dat een diamantsteen een leven lang meegaat en aan de volgende generatie kan worden doorgegeven. Diamant is de naam voor een edelsteen die uit zuiver koolstof bestaat. Onder bepaalde druk- en temperatuuromstandigheden kristalliseert de koolstof en verandert in een prachtige steen, die zeer waardevol is.

ruwe diamant in pincet

Diamanten staan bekend om hun talrijke eigenschappen, zoals hardheid, schittering, lichtreflectie, dichtheid, enz. De term briljant, daarentegen, staat voor “briljantgeslepen”. Het is de term voor de toestand, in dit geval de vorm van de snede. Briljanten betekent dus een diamantsteen met 57 facetten. De briljantslijpvorm is de bekendste slijpwijze. Het helpt om de weerkaatsing van licht op een edelsteen nog magischer te maken. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe slijptechnieken laat de briljantslijpvorm de edelsteen meer naar het licht “luisteren”.

In 1919 ontwikkelde de Belgische ingenieur en diamanthandelaar Marcel Tolkowsky de briljantslijpvorm, die een revolutie in de edelsteenfabricage teweegbracht. De “Tolkowsky cut” werd de “briljantslijpvorm” nog voor hij “briljant” werd! Deze buitengewone slijpvorm werd in de vorige eeuw een wereldwijde verwijzing en optimaliseert de schittering van de steen. In een notendop: De briljantslijpvorm is een ronde diamant die nog steeds het meest gewaardeerd wordt in de juweliersbranche. Het kan gecombineerd worden met elke andere steen of glas. Het is dus niet uitsluitend voorbehouden aan de koningin van de edelstenen. De schoonheid van de edelsteen komt van het slijpsel, waarbij rekening gehouden wordt met de symmetrie van de steen, de helderheid, de kleur, de kroon, het paviljoen en andere essentiële bestanddelen. Op de diamantmarkt verwarren sommige mensen een diamantsteen nog steeds met een slijpsel, in dit geval een briljant. Het verschil is duidelijk!

Briljant wordt vastgehouden door een pincet

Wat is er bijzonder aan de briljantslijpvorm

De bedoeling van de briljantslijpvorm is om de steen een ronde vorm te geven en facetten die het licht het best weerkaatsen. Dit is de populairste vorm van de diamant, een edelsteen die bekend is om zijn schittering, doorzichtigheid en hardheid. Omdat de meest begeerlijke diamanten “briljant” van vorm zijn, worden ze soms zo genoemd. Deze slijpvorm is echter ook geschikt voor andere stenen. Zirkonia’s, die erg op diamanten lijken, worden vaak op deze manier geslepen. Ze worden dan o.a. gebruikt om ringen te versieren.

Royal Love Zirkonia Moderner Verlobungsring van 925 Silber met Zirkonia

Wat is een “briljante” snede?

De slijpvorm van een steen wordt in de eerste plaats gekozen om zijn ruwe verhoudingen. Als de edelsteen geschikt is, kan hij in een “briljant” vorm geslepen worden. Deze slijpvorm is ideaal, volgens vele wiskundige berekeningen, om de volle schittering van de edelsteen naar voren te brengen. Deze snede geeft de grootste “schittering”. Zij is genoemd naar zijn uitvinder. Ook bekend als de “Amerikaanse ideale snede”, “briljantslijpsel” of gewoon “briljant”. Samen met kleur, karaatgewicht en helderheid is de slijpvorm van een diamantsteen een van de 4 C’s, de criteria die internationaal de waarde van een steen bepalen. Dit zijn onder andere het karaat. Omdat de grootte en het gewicht, en dus ook de waarde, worden uitgedrukt in karaat. De snede wordt beoordeeld naar de mate van reflectie. De “briljant” slijpvorm wordt beschouwd als de populairste en meest voorkomende slijpvorm en biedt de diamantsteen de beste mogelijkheden om te schitteren.

Andere solitaire-diamantslijpvormen voor de verlovingsring

De briljantslijpvorm geeft de steen een ronde vorm met 57 facetten. Maar diamantstenen, zoals de meeste edelstenen, kunnen ook andere vormen aannemen. De meest voorkomende “fancy” sneden zijn

  • Peervorm: De steen lijkt op een waterdruppel.
  • Ovale vorm: De steen heeft 56 facetten.
  • Kussenvorm: De steen is vierkant met afgeronde hoeken.
  • Prinsesvorm: De steen heeft 76 facetten en is meestal vierkant of rechthoekig.
  • Smaragdvorm: De steen is rechthoekig met afgeschuinde hoeken.

De meest voorkomende vorm is de “round cut” of ronde middensteen. Het is ook de meest klassieke en wordt het vaakst gebruikt voor kleine diamantstenen rond de verlovingsring. Als je partner echter meer geïnteresseerd is in iets unieks, kies dan een van de andere ongewone en bijzondere diamantvormen, zoals de briljantslijpvorm. De prijs van de steen hangt grotendeels af van de kwaliteit van de slijpvorm. Briljante stenen met veel karaat zijn het meest waardevol. Ze worden het meest aangetroffen in verlovingsringen.

The Princess 0,25 ct. Solitaire ring van 950 platina met Diamant

Solitaire – vaak geïmiteerd

Zirkonia

Diamantstenen worden ook vaak nagemaakt. De oudste en bekendste imitatie van diamantsteen is glas. Sommige natuurlijke edelstenen zoals kleurloze saffier en spinel worden ook gebruikt om diamanten te imiteren, net als kwarts, de meest voorkomende natuursteen op aarde, maar ook fijne stenen zoals zirkoon, een edelsteen die bij het delven een natuurlijke bruinachtige kleur heeft en bij verhitting doorzichtig wordt. Het wordt betrekkelijk zelden in juwelen gebruikt, ten gunste voor zirkonia. Zirkonia is een diamantvervanger die in de jaren 1980 erg populair was. Het is door de mens gemaakt en wordt gebruikt in de meeste imitatie diamantjuwelen. Het is een synthetische steen met een zeer sterke dispersie, wat betekent dat hij een sterke fonkeling (vuur genoemd) afgeeft.

Moissanite

Moissanite is een natuurlijk voorkomend mineraal, maar wordt al enkele tientallen jaren industrieel vervaardigd. Het is bijna even hard als diamant en heeft een hogere brekingsindex dan zirkoonoxide, waardoor het een ideale vervanger van diamantsteen is. Het heeft vaak een gelige tint en is meestal zuiver omdat het in een laboratorium gemaakt wordt. Al deze imitaties met hun verschillende karaat kunnen briljant geslepen edelstenen zijn.

verschillende edelstenen

Verlovingsringen kiezen

Verlovingsringen zijn een blijvend teken van liefde. Dit is al honderden jaren het geval. Een moderne verlovingsring is een symbool dat uitdrukking geeft aan de blijvende vriendschap, liefde en verbintenis tussen twee mensen. Hoewel deze traditie honderden jaren oud is, wordt ze door zowel mannen als vrouwen voortgezet. De verlovingsring bindt echtparen samen en laat anderen zien dat ze bij elkaar horen in naam van de liefde.

witgoude verlovingsringen

Als je geen ring hebt om door te geven en van plan bent hem door te geven, moet je de tijd nemen om de juiste ring te vinden, te dragen of te repareren voor je een aanzoek doet. Veel mensen geven de voorkeur aan een ring die speciaal voor hen ontworpen en gemaakt is. Het kan zijn omdat je je vriendin foto’s hebt zien sparen van een bepaald soort verlovingsring die je nergens kunt vinden. Het kan ook zijn omdat je het heel romantisch vindt dat de verlovingsring uniek is. Stenen zijn er in vele vormen en karaat-klassen (zoals hierboven beschreven), dus neem uw tijd bij het kiezen!


Afbeeldingsbronnen:
omslagfoto | © Andrii – stock.adobe.com
ruwe diamant in pincet | © Björn Wylezich – stock.adobe.com
briljanten | © Björn Wylezich – stock.adobe.com
verschillende edelstenen | © DiamondGalaxy – stock.adobe.com

«

»