» Naar de winkel

Zoeken op...
TOP
De perfecte ring

Kwaliteit: de 4 C’s van diamanten eenvoudig uitgelegd

4 C's van diamanten

Als je een mooie edelsteen wilt kopen of een juweel bezet met een steen van respectabele grootte (0.2 Carat), moet je de kwaliteitsschaal begrijpen volgens welke juwelen gesorteerd worden, om de waarde ervan te kunnen schatten. De 4 C’s, namelijk Carat (gewicht), Colour (kleur), Clarity (helderheid) en Cut (slijpsel), zijn een internationale sorteringsregel voor alle witte juwelen. Alle juweliers en diamantairs verwijzen ernaar om het eens te worden bij het vergelijken van de kwaliteit en prijs van edelstenen. Het is dus aan jou om de 4 C’s van diamanten te begrijpen om de beste keuze voor je juwelen te maken. Wat betekenen de 4 C’s en wat moet je over de 4 C’s weten?

De 4 C’s van diamanten

 • De C van het karaat
 • De C van zuiverheid (of Clarity in het Engels)
 • De C van kleur: Colour
 • De C van Cut

Elke edelsteen in een verlovingsring is uniek, net als elke persoon, en niet iedereen houdt van dezelfde juwelen. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De purist zal kiezen voor een zuivere, de perfectionist voor een zeer goed of uitmuntend geslepen steen. Afhankelijk van je budget moet je echter prioriteiten stellen. De ervaring leert ons dat die variëren naar gelang de persoonlijkheid van de koper.

Diamant en pincet

4 C’s – de C van de Carat

Het metrieke Carat wordt gedefinieerd als 0,2 gram, dus 5 Carat = 1 gram; een steen van 1 karaat weegt niet veel, maar het is de factor die het meest invloed heeft op de prijs van de steen. De eerste van de 4 C’s niet zonder reden. Bovenal moet de symbolische karaatwaarde van juwelen niet overschat worden. Zo is het verschil tussen een steen van 0.98 karaat en een steen van 1.01 karaat nauwelijks merkbaar, maar hun prijzen kunnen veel verder uit elkaar liggen dan verwacht. Het prijsverschil wordt verklaard door het feit dat we een “magische maat” overschrijden. Magische maten zijn, bijvoorbeeld, 1 karaat, 1.50 karaat of 2 karaat. Als deze magische grootte bereikt is, stijgt de prijs exponentieel. Voor de verlovingsring worden edelstenen van 0,2 tot 1 Carat aanbevolen. Een verlovingsring met een diamant van 1 karaat is natuurlijk bijzonder mooi om te zien.

Solitaire ringen

De C van Clarity – de zuiverheid van de verlovingsring

Clarity wordt gedefinieerd als de afwezigheid van insluitsels. De zuiverheidsgraad van zuivere edelstenen wordt gemeten met het blote oog bij een vergroting van 10. Door de zeer hoge brekingsindex en hoge reflectiviteit zijn insluitsels moeilijk met het blote oog te zien. Dingen die gezien kunnen worden, maar niet gezien mogen worden. Niemand heeft een vergrootglas voor zijn ogen. Maar omdat stenen geassocieerd worden met het idee van zuiverheid, van perfectie, is de vraag naar goede zuiverheid (Clarity) begrijpelijk. Het is niet het oog dat ziet, maar de ziel; met een zuivere ziel, een loepzuivere steen, is dit te begrijpen.

Lichte insluitsels, zichtbaar met een vergrootglas, vereisen selectie, vaardigheid, intelligentie en tolerantie. Deze insluitsels, die ten onrechte als defecten worden gezien en op voorkeursvlakken van kristallisatie liggen, hebben hun eigen schoonheid, hun eigen poëzie en zijn natuurlijke handtekeningen die de identiteit van d22e steen onderstrepen. Geen enkel natuurlijk kristal is absoluut zuiver; er is altijd een verdwijnend klein percentage vreemde elementen. Zuiverheid in diamanten is, net als in het leven, zeldzaam, zo niet onbestaand, en daarom waardevol en duur.

 • IF is de hoogste zuiverheidsgraad
 • VVST zeer kleine insluitsels
 • VST zeer kleine insluitsels
 • SIP kleine insluitsels

Er zijn ook gekleurde juwelen in bruin, oranje, roze, rood, geel, groen of blauw. Afhankelijk van de Colour zijn ze ongelooflijk zeldzaam, wat ook hun geldelijke waarde bepaalt. Over het algemeen is hun prijs hoger dan die van kleurloze juwelen, vanwege hun zeldzaamheid. Diamanten met een zeer intense Colour worden fancy edelstenen genoemd. Dit wordt altijd op het certificaat vermeld.

Man onderzoekt diamant - 4 C's van diamanten

4 C’s – de C in kleur: een onzuiverheid?

De Colour van de meeste juwelen is “een wit”, een schitterend, verblindend, geheim wit: we zien geen Colour, kleurloos wit is de afwezigheid van kleur – of liever de som van alle kleuren die wit geven, de schakeringen van wit. Het is deze ongrijpbare kwaliteit die fascineert: iets wat gezien wordt, maar niet echt gezien wordt.

De tinten wit in witte diamanten variëren van volmaakte kleurloosheid, die “uitzonderlijk wit” of “D” genoemd wordt, tot heel lichte tinten geel: ze bevatten gasatomen die tijdens de kristallisatie van de edelsteen aanwezig zijn, atomen die licht absorberen en een lichte tint veroorzaken. In deze zin is kleur een onzuiverheid, zij het een microscopisch kleine: een verzameling vreemde “onzuiverheidselementen” die de edelsteen zijn kleur geven, van een zacht getint wit van type I of J tot felgekleurde diamanten die “fancy vivid” genoemd worden.

Deze kleuren van de verlovingsring worden vaak verhandeld:

 • D – Extra wit
 • F – Extra wit
 • H – Wit
 • I – Shaded wit
 • K – White gekleurd
 • N-Z – Zeer gekleurd

4 C's van diamanten

De C in “Cut”: slijpvorm

De ruwe edelsteen wordt geslepen, gebeiteld, tot in de perfectie gepolijst, afgewerkt om een maximale schittering van het licht te bereiken, om ten volle de fascinatie te zijn die de blik van anderen aantrekt, verlicht en vasthoudt. Dit is de noodzaak van een geweldig poetsmiddel.

Hier komt de “hand van de mens” in het spel. Het is ook de overgang – en de verbinding – van natuur (de ruwe diamant, schepping in archaïsche tijden, de hand van God?) naar cultuur (de geslepen diamant, de hand van de mens, een werk van beschaving en aanhankelijkheid aan sublimatie, kunst). De hand van de mens en zijn technologische kennis van de tijd, natuurlijk. Niets is fascinerender dan het vuur van het licht van een goed geslepen steen. De snit is de variabele parameter die de esthetische weergave van de natuurlijke gegevens bepaalt (karaat, helderheid, kleur). De meest technische van de 4C’s.

Verlovingsringen met Emerald Diamant - 4 C's van diamanten

De slijpvorm (Cut) van de verlovingsring: de laatste van de 4 C’s van diamanten is de speciale Cut die de mooie steen heeft. Misschien wel het belangrijkste kenmerk van een edelsteen is de kwaliteit van de slijpvorm. De slijpkwaliteit van een edelsteen bepaalt zijn schittering. Het is ook de enige menselijke factor. De slijpkwaliteit wordt bepaald door de verhoudingen, symmetrie en mate van schittering van de diamant. Een goed geslepen edelsteen weerkaatst bijna al het licht naar buiten door de kroon (waar het licht ook binnenkomt). Dit geeft de steen zijn karakteristieke schittering.

Behalve op de kwaliteit van de slijpvorm, kan de slijpvorm ook betrekking hebben op de vorm van de diamant. Hoewel dit kenmerk niet bij de 4 C’s hoort, raden we toch aan er speciaal op te letten bij de keuze van investeringsdiamanten. De ronde briljant is veruit de populairste slijpvorm. De 58 facetten maken maximale breking van het invallende licht mogelijk. Dit geeft de briljant zijn karakteristieke schittering, die zo gewaardeerd wordt in juwelen.


Afbeeldingsbronnen:
Diamant en pincet | © Levon – stock.adobe.com
Juwelier onderzoekt een diamant | ©  olivier – stock.adobe.com
Diamant wordt gemeten | © ktsdesign – stock.adobe.com

«

»