» Naar de winkel

Zoeken op...
TOP
De perfecte dag

Diamant slijpvormen voor verlovingsringen

diamant slijpvormen

De magische wereld van edelstenen presenteert zich in verschillende diamant slijpvormen voor verlovingsringen. De ronde briljant slijpvorm bijvoorbeeld laat edelstenen schitteren – als sterren. De sierlijke princess vorm verovert ook harten. De vierkante of rechthoekige vorm doet denken aan een omgekeerde piramide met afgeschuinde zijkanten. Laten we eens duiken in de wereld van de slijpvormen van de mooiste edelsteen!

Prinses slijpvorm voor de diamanten verlovingsring

De prinses slijpsel is een populaire slijpvorm voor edelstenen, vooral voor diamanten. Het wordt gekenmerkt door zijn vierkante of rechthoekige vorm en heeft meestal scherpe hoeken. Het oppervlak van de steen is verdeeld in vele kleine facetten die in een geblokt patroon zijn gerangschikt. Deze facetten creëren een sprankelend lichtspel wanneer de steen wordt bewogen.

In detail ziet de princess cut er als volgt uit:

  1. vorm: De edelsteen heeft een vierkante of rechthoekige, hart vorm met scherpe hoeken. De hoeken kunnen licht afgerond zijn.
  2. facetten: De princess cut heeft meestal 57 of 76 facetten die het oppervlak van de steen in vele kleine stukjes verdelen. Deze facetten zijn meestal gerangschikt in een geblokt patroon.
  3. kroon: De kroon is het bovenste deel van de edelsteen dat boven de zetting uitsteekt. Het bestaat uit een aantal facetten die het licht opvangen en weerkaatsen.
  4. paviljoen: Het paviljoen is het onderste deel van de edelsteen en bestaat ook uit facetten. De rangschikking en hoeken van deze facetten beïnvloeden de weerkaatsing van het licht in de steen.

De ring met prinses slijpvorm wordt vaak gekozen vanwege zijn sprankelende uiterlijk en strakke lijnen. Het geeft de edelsteen een moderne en elegante esthetiek.

Le Missio 0,56 ct. Prinzess Princess Cut Ring van 585 Roségoud met Diamant (0,40 ct. + 0,16 ct.)

Oval cut – sierlijke rondingen voor diamanten

Het ovaal, delicaat afgerond en symbolisch voor het universum en de eeuwigheid, geeft het ovale briljantslijpsel een zachte vrouwelijkheid. Deze slijpsel, in 1957 ontwikkeld door diamantslijper Lazare Kaplan, betovert met zijn vergelijkbare schittering en het vuur van de ronde slijpvorm.

De langwerpige vorm van de oval cut kan zelfs de vingers optisch strekken. Het grotere oppervlak doet het groter lijken, benadrukt de lengte van de vinger en voegt een vleugje creativiteit en uniciteit toe aan elke gelegenheid. De oval cut is bijzonder geschikt voor wie in de schijnwerpers wil staan. Een ovaal geslepen diamant wordt gekenmerkt door zijn ronde contour en langwerpige vorm. Het lijkt op een ei of een ellips en is een mix van het briljantslijpsel en het marquiseslijpsel. Ovale edelstenen bieden eenzelfde vuur en schittering als ronde briljanten omdat ze soortgelijke facetten hebben, maar ze hebben een langwerpigere vorm die de vingers optisch kan verlengen. Ze zijn veelzijdig en passen goed in verschillende sieradenontwerpen en settings.

Smaragd Prinzessin Emerald ring van 585 Geelgoud met Groene smaragd (0,4 ct. Grüner Smaragd + 0,14 ct. Diamanten)

De druppelvormige briljant

Ringen met druppelvormige diamanten, ook wel peer cut genoemd, bieden een unieke en fascinerende slijpvorm die elementen van de marquise en ovale diamant slijpvormen combineert. Ze hebben een karakteristiek silhouet dat loopt van een afgerond uiteinde naar een delicate punt. Deze slijpvorm vereist een evenwichtige lengte-breedteverhouding en moet minstens 58 facetten hebben. De druppelvorm, geïnspireerd door de natuur, straalt stijl en verrassing uit. Het symboliseert eenheid met de omgeving, originaliteit en evenwicht. Met afgeronde rondingen en een smalle punt doet hij denken aan sprankelende waterdruppels die “vreugdetranen” voorstellen of aan natuurlijke elementen zoals bladeren en vruchten.

Deze peer cut slijpsel werd al in de vijftiende eeuw gecreëerd door een nauwgezette Vlaamse diamantslijper en wordt gekenmerkt door zijn asymmetrische ontwerp. De traanvormige slijpsel trekt personages aan die zich willen onderscheiden en past bij avontuurlijke persoonlijkheden. Het is een zeldzame keuze voor verlovingsringen en straalt originaliteit uit. De stralende peer cut biedt dezelfde schittering als de ronde slijpvorm, met extra schittering aan de bovenkant en veelzijdige lichtreflecties.

Klassik Pear 0,50 ct. Solitaire ring van 750 Witgoud met Diamant (0,5 ct.)

Emerald Cut – elegant diamant slijpvorm voor de verlovingsring

De emerald cut slijpvorm, genoemd naar de rechthoekige slijpsel die oorspronkelijk voor smaragden werd ontwikkeld, is een symfonie van geometrische elegantie en eigentijdse stijl en wint harten. In de jaren 1920, midden in het Art Deco tijdperk, waarin strakke lijnen en symmetrie werden vereerd, won de smaragd diamant slijpvormen aan populariteit. De getrapte facetten en zacht overlappende hoeken doen denken aan een spiegeldoolhof. De ring met emerald cut straalt zekerheid, kracht en vertrouwen uit, dankzij de bekende vierkante en rechthoekige slijpvormen. Hij wordt gekenmerkt door verfijnde elegantie en precisie. Zijn afgeschuinde hoeken en getrapte facetten geven hem een transparantie die het licht speels weerkaatst in heldere en donkere vlakken. Hij past perfect bij eenvoudige sieraadontwerpen die zijn pracht benadrukken.

Emeralda 0,35 ct. Solitaire ring van 585 Witgoud met Diamant (0,25 ct + 0,1 ct.)

Diamant slijpvormen – de cushion cut

De kussenslijpvorm is een charmante middenweg voor wie twijfelt tussen ronde en rechthoekige edelstenen. Aanstaande bruiden waarderen de zachte contouren en veelzijdigheid. Het cushion cut is het meest veelzijdige diamantslijpsel qua vorm en grootte. Ondanks zijn klassieke uiterlijk creëert hij een betoverend lichtspel. Het cushion cut verlovingsring straalt vintage charme uit, omdat het is afgeleid van de originele “Old Mine” vorm. Tegenwoordig zijn er verschillende variaties van deze slijpsel, van vierkant tot langwerpig, om de perfecte steen met de gewenste eigenschappen te vinden. Waar gaat “Old Mine” over?

De “Old Mine” slijpvorm, ook bekend als de “oude mijn” of “mijnslijpsel”, is een historische diamantslijpvorm die werd gebruikt in de 18e en 19e eeuw. Deze slijpvorm voor diamanten in verlovingsringen wordt gekenmerkt door een vierkante of rechthoekige basisvorm, vergelijkbaar met de kussenslijpvorm, maar met afgeronde hoeken. De facetten van een “Old Mine” geslepen diamant zijn meestal groter en dieper dan die van moderne diamant slijpvormen, waardoor ze minder vuur en schittering hebben. Ze creëren echter nog steeds een fascinerende, warme gloed door hun uniekheid en historische charme. “Old Mine” edelstenen zijn tegenwoordig erg gewild bij liefhebbers van vintage en antieke juwelen.

Cushion Cut Diamond

Met het hart in de verloving – de hartvorm

De hartvorm is een heel bijzondere vorm. Het zijn vooral verlovingsringen die met deze speciale vorm worden uitgerust. Wat is immers een betere manier om te laten zien wat je voelt voor de man of vrouw van je dromen dan met een hart? De hartvorm komt vaak voor op smalle ringbanden en kan ook omlijst worden door extra diamanten. Als de ring met hart slijpsel uit een robijn bestaat, heb je ook de rode kleur die het hart zo opvallend maakt. Perfect voor iedereen die van romantiek houdt in het leven en in de liefde.

Klassik Heart 0,50 ct. Solitaire ring van 750 Roségoud met Diamant (0,5 ct.)

Welke diamant slijpvormen voor verlovingsringen past bij jou?

De schoonheid van edelstenen komt tot uiting in verschillende diamant slijpvormen voor verlovingsringen, van de stralende briljant tot de sierlijke princess slijpsel. Elke vorm heeft zijn unieke verdiensten en geeft de edelstenen een eigen karakter. De ronde slijpvorm doet denken aan stralende sterren, terwijl de princess cut moderne glamour toevoegt met zijn vierkante vorm en vele facetten. Het ovale slijpsel strekt de vingers visueel en geeft een vleugje creativiteit aan de sieraden. Druppelvormige edelstenen verrassen met hun uniciteit, terwijl de emerald cut elegantie en precisie belichaamt. De kussenslijpvorm, geïnspireerd op de “Oude Mijn” vorm, straalt tijdloze charme uit. Elke vorm vertelt zijn eigen verhaal, van traditie tot moderniteit en individualiteit.


Afbeelding bronnen:
Omslagfoto | © Piman Khrutmuang – stock.adobe.com
Cushion Cut Diamond | © dinastya – stock.adobe.com

«

»