» Naar de winkel

Zoeken op...
TOP
De perfecte dag

Duurzame bruiloft

duurzame bruiloft

Hoe maak je de bruiloft duurzaam en mooi

Je trouwdag komt eraan en je hebt besloten dat het niet alleen bijzonder moet zijn, maar ook milieuvriendelijk. Dat is bewonderenswaardig! Vergeet niet dat jullie de macht hebben om een duurzame bruiloft en een milieuvriendelijk feest te creëren. Begin met het duidelijk maken van je verlangen naar duurzaamheid, of het nu zit in je keuze voor een locatie of in je catering, waarbij je lokaal en biologisch voedsel aanbiedt. Een bruiloft in harmonie met de natuur kan net zo magisch en romantisch zijn, zo niet nog romantischer. Je kunt buiten trouwen, omringd door de schoonheid van de natuur, of je kunt gerecyclede decoraties gebruiken om een unieke charme aan je feest toe te voegen. Onthoud dat elke kleine beslissing die je neemt met het milieu in gedachten een verschil kan maken. En vergeet de huwelijksreis niet. Je kunt een milieuvriendelijke bestemming kiezen die niet alleen prachtig is, maar ook duurzaam toerisme ondersteunt.

Waar kun je een duurzame bruiloft houden?

Het kiezen van de perfecte locatie voor je milieuvriendelijke bruiloft is van groot belang. Begin met het kiezen van een locatie dicht bij jullie huis en de meeste gasten om de milieu-impact van reizen te minimaliseren. Zorg voor accommodatie op locatie om onnodig heen en weer reizen te voorkomen. Dit maakt het ook gemakkelijker om carpools te organiseren voor je gasten, milieuvriendelijke vervoersmiddelen te gebruiken zoals fietsen en zelfs een tandem. Dit alles draagt bij aan een romantische, milieuvriendelijke bruiloft.

bruiloft gasten in een auto

Er zijn verschillende opties voor romantische en milieuvriendelijke accommodatie voor je bruiloftsgasten. Veel locaties hebben beperkte kamers en tenten in de open lucht zijn niet altijd de oplossing.

Hier zijn enkele milieubewuste alternatieven:

  1. een duurzaam hotel: duurzame hotels ondersteunen lokale leveranciers en zetten zich in om afval te verminderen.
  2. een charmant bed & breakfast: een verblijf in een bed & breakfast biedt een intieme en authentieke ervaring.
  3. een gezellige cottage: een milieubewuste cottage biedt biologische producten en is ingericht met gerecycled meubilair.

Ontbijt in het hotel

Decoraties voor je duurzame bruiloft

Je kunt op verschillende manieren milieuvriendelijke en elegante bruiloftdecoraties maken. Vermijd het kopen van onnodige dingen online of in winkels. Een bloemist die jullie waarden deelt, zal seizoensbloemen, lokale bloemen of potplanten gebruiken en jullie de bloemen aan de gasten laten geven om verspilling te voorkomen. Vintage is de trend – struin rommelmarkten of de familie schatkamer af voor decoratieve voorwerpen zoals spiegels, oude ramen of houten planken. Regionale leveranciers bieden decoraties, meubels en servies te huur aan, waardoor je minder wegwerpartikelen en afval hebt.

bloemendecoratie voor bruiloft

Het bruiloftsdiner: catering duurzaam genieten

De feestmaaltijd op een bruiloft is een belangrijk moment dat kan worden vormgegeven met milieuvriendelijke maatregelen. Bij een ethisch georiënteerde viering verschuiven de milieuprincipes ook naar het bord. Het is aan te raden om te kiezen voor seizoensgebonden, lokaal voedsel en catering producten te vermijden die ver hebben gereisd. Een lokale cateraar ondersteunt korte toeleveringsketens en belooft verse, seizoensgebonden smaken. Een vlees- en visvrij alternatief voor veganistische gasten is een elegant gebaar. Geschikte portiegroottes om voedselverspilling te minimaliseren zijn essentieel. Een aansluitende brunch kan gebruik maken van overgebleven lekkernijen – hier wordt veel minder weggegooid.

De bruidstaart kan ook worden gekozen met duurzaamheid in gedachten:

duurzame catering

1. Biologische ingrediënten:

Gebruik biologische en lokaal geteelde ingrediënten om de taart te maken. Dit verkleint de ecologische voetafdruk en steunt lokale boeren.

2. Veganistisch of vegetarisch:

Kies indien mogelijk voor een veganistische of vegetarische taart om de ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Plantaardige opties zijn meestal minder belastend voor het milieu dan dierlijke producten.

3. Seizoensfruit:

Versier de taart met seizoensfruit om ervoor te zorgen dat de ingrediënten vers en duurzaam zijn.

4. Voedselverspilling tegengaan:

Pas de grootte van de taart aan het aantal gasten aan om voedselverspilling tegen te gaan. Als er stukken overblijven, kunnen die bij de brunch of de volgende dagen worden gegeten.

5. Vermijd wegwerpservies:

Gebruik geen wegwerpservies of plastic decoraties. In plaats daarvan kun je kiezen voor herbruikbare taartborden en bestek.

6. Composteerbare decoraties:

Als je decoraties op de taart wilt, kies dan voor composteerbare opties die na de duurzame bruiloft op een milieuvriendelijke manier kunnen worden weggegooid.

7. Lokale bakkerij:

Huur een lokale bakkerij in die duurzame methoden gebruikt bij de productie en levering van hun taarten. Hiermee steun je ook de lokale economie.

8. Duurzame verpakking:

Zorg ervoor dat de verpakking van de taart milieuvriendelijk is. Vermijd plasticfolie en kies voor duurzame verpakkingsalternatieven.

Bruidstaart met bessen

Huren of vintage – hoe maak je trouwjurk duurzaam?

Bij de keuze van trouwjurk kun je rekening houden met duurzaamheid. Milieubewuste stellen kunnen geïmporteerde kleding vermijden, omdat deze een grote ecologische voetafdruk heeft. Omdat trouwjurk vaak maar één keer gedragen wordt, zijn er veel alternatieven om de impact van de textielindustrie op het milieu te verminderen. Opties voor een duurzame bruiloft zijn bijvoorbeeld kopen bij lokale ontwerpers die ambachtslieden in de omgeving ondersteunen, of een getalenteerde vriend of familielid een uniek, milieuvriendelijk kledingstuk laten maken van biologische stof. Tweedehands kleding of huurkleding zijn ook goede opties om ethische trouwkleding te vinden. Voor de bruidegom, die zijn trouwpak waarschijnlijk niet vaak zal dragen, is huren een milieuvriendelijke optie.

Het vinden van bruidsschoenen voor je duurzame bruiloft vereist wat onderzoek en geduld. Maar ze maken de outfit voor de duurzame bruiloft gewoon perfect. Het beste kun je schoenen kiezen die je ook na de bruiloft kunt dragen, bijvoorbeeld als zomerschoenen. Ook tweedehands schoenen zijn heerlijk voor deze dag. Als je nieuwe schoenen wilt, zorg er dan voor dat er geen dierlijke materialen zijn gebruikt om ze te maken.

trouwjurk kiezen

Duurzame trouwringen

Trouwringen worden een leven lang gedragen en milieuvriendelijk geproduceerde trouwringen, gemaakt met milieu- en arbeidsnormen in gedachten, zijn een goede keuze. De trouwringen kunnen ook gerecycled worden – van oude sieraden of van gerecyclede ringen uit de familie. Dit betekent dat er geen nieuw materiaal, zoals goud, wordt verwijderd, maar dat voor de trouwringen bestaand materiaal wordt gebruikt.

trouwringen gouden

Duurzame bruiloft: duurzame cadeaus

Je milieuvriendelijke bruiloft heeft ook betrekking op je gasten, duidelijk of onbewust. Een tip is om geen dresscode in te stellen, zodat ze geen nieuwe kleren hoeven te kopen. Als het gaat om cadeaus voor gasten, geef dan de voorkeur aan producten uit Nederland of herbruikbare cadeaus. Gepersonaliseerde EcoCups zijn praktische cadeaus voor de trouwdag waarmee gasten van drankjes kunnen genieten en ze later opnieuw kunnen gebruiken. Voor cadeaus voor de bruid en bruidegom kun je afzien van bloemen en in plaats daarvan geld of nuttige, ethische cadeaus vragen. Op deze manier kan je bruiloft duurzaam en in jouw stijl zijn.

geschenkmand voor bruiloft

Maak het mooi: milieuvriendelijke decoratie

Decoratie kan milieuvriendelijk en toch mooi zijn. Kies decoratie elementen van herbruikbare materialen zoals hout, glas of stof. Vermijd wegwerpversieringen en plastic voorwerpen. Bloemstukken kunnen worden ontworpen met seizoensgebonden, lokaal gekweekte bloemen om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Vintage decoratie van rommelmarkten of erfstukken geeft je bruiloft een unieke charme en verminderen het verbruik van decoratie grondstoffen.


Afbeelding bronnen:
Omslagfoto | © Ekaterina Pichukova – stock.adobe.com
Bruiloft gasten in een auto | © Andrey Popov – stock.adobe.com
Ontbijt in het hotel | © Elenathewise – stock.adobe.com
Bloemendecoratie voor bruiloft | © Sebastian Friedrich – stock.adobe.com
Duurzame catering | © Martina – stock.adobe.com
Bruidstaart met bessen | © Sergey Ryzhov – stock.adobe.com
Trouwjurk kiezen | © silkstocking – stock.adobe.com
Trouwringen gouden | © Anne Korn
Geschenkmand voor bruiloft | © romanovad – stock.adobe.com

«

»