» Naar de winkel

Zoeken op...
TOP
De perfecte ring

Verlovingsring: welke hand in Nederland?

verlovingsring welke hand

Welke hand is de juiste voor de verlovingsring? De ringvinger van de linkerhand symboliseert de directe weg naar het hart van de geliefde. Daarom wordt de verlovingsring in Nederland aan de linkerhand gedragen. Natuurlijk zijn er geen absoluut bindende regels voor het dragen van een verlovingsring links. Als je je verlovingsring vanaf het begin liever aan je rechterhand draagt, doet niets af aan zijn waarde als symbool van liefde. Maar waar komt de oorspronkelijke traditie vandaan?

Verlovingsring – welke hand?

Aan welke vinger gaat de verlovingsring? We wedden dat je het antwoord al sinds je kindertijd weet. De meeste mensen doen hun ring aan hun linke ringvinger. Maar waarom wordt de ring aan de ringvinger gedragen en is het absoluut noodzakelijk dat de bruid en bruidegom hem dragen? In veel westerse culturen is de ringvinger de vierde vinger van de linkerhand. De traditie om aan deze vinger een ring te dragen is gebaseerd op het geloof dat door deze vinger een ader rechtstreeks naar het hart loopt.

Man geeft vrouw een verlovingsring

Waarom draag je de klassieke verlovingsring aan je linkerhand? In het oude Egypte en Rome had de linker ringvinger een speciale betekenis. De Grieken waren de eersten die verlovingsringen aanboden, en zij droegen hun ringen ook aan de linker ringvinger. In die tijd dacht men dat de ader aan de linker ringvinger rechtstreeks in verbinding stond met het hart: de “vena amoris”. De verlovingsring aan de linker ringvinger heeft zijn symbolische betekenis tot op de dag van vandaag behouden: de directe verbinding met het hart, het centrum van alle gevoelens en met de liefde van je geliefde. Tegenwoordig weten we dat dit geloof, hoewel heel romantisch, onjuist is. Helaas blijkt uit onze moderne kennis van de anatomie dat alle vingers een aderverbinding hebben met het hart en dat die ader er niet is, waardoor deze mooie symboliek teniet wordt gedaan. Deze traditie geldt echter nog steeds voor veel paren die de ringvinger van hun linkerhand markeren als teken van hun toewijding aan elkaar. Elke vinger van beide handen heeft hetzelfde netwerk van aderen.

Le Pavee verlovingsring

Verlovingsring: welke hand in Nederland?

Vrouwen bouwen vaak al voor het huwelijk een sterke emotionele band op met hun verlovingsjuwelen. Het is mooi om de verlovingsring na het huwelijk te dragen als voorring van de trouwring. Er is echter één eigenaardigheid: in Nederland dragen katholieken hun latere trouwringen soms links en protestanten rechts. Sommige verlovingsjuwelen zijn echter moeilijk te combineren met een trouwring. Sommige juwelenfabrikanten zijn zich van dit probleem bewust en bieden daarom trouwringen aan die bij de verlovingsring passen. Want één ding is duidelijk: voor Nederlandse vrouwen is het gebruikelijk om de verlovingsjuwelen aan de linker ringvinger te doen.

Links of rechts of allebei? Als je besloten hebt je verlovings- en trouwringen aan dezelfde vinger te dragen, vraag je je misschien af hoe je ze moet stapelen. Getrouwde stellen dragen hun trouwringen meestal dichter bij het hart, d.w.z. onderaan de stapel, onder de verlovingsjuwelen en verschoven naar de onderkant van de knokkel. Om hieraan op je trouwdag te voldoen, is de meest populaire strategie om de verlovingsring aan je rechterhand te verwisselen vlak voordat je door het gangpad loopt. Nu kan je aanstaande bruid de ring om haar linker vinger doen. Je kunt een verlovingsjuwelen toevoegen tijdens de ceremonie of later. Sommige bruiden kiezen er om pragmatische redenen voor om de trouwring en de verlovingsring aan één stuk te dragen. Wij vinden het mooi hoe hier een geheel nieuwe metafoor voor de “huwelijksband” wordt geïntroduceerd.

Vrouw met een voorring

Kan ik mijn trouwring en verlovingsjuwelen aan verschillende handen dragen? Natuurlijk kan dat. De keuze hangt vaak af van persoonlijke of culturele voorkeuren. Sommige vrouwen kiezen ervoor hun trouwring aan hun linkerringvinger te dragen en hun verlovingsring aan hun rechterringvinger. Het is aan jou of je de oude traditie wilt behouden of je eigen traditie wilt creëren.

Waarom de hand links en niets rechts?

Vroeger vermeden vrouwen zelfs het dragen van een verlovingsjuwelen aan de rechter hand, omdat dit in sommige streken een teken van rouw was. Eén weduwe droeg de trouwring van haar overleden man aan haar ringvinger en de verlovingsring moest worden vervangen wegens plaatsgebrek. In sommige gevallen (grote verlovingsringen die weinig ruimte overlaten voor de trouwring, ringen met een getrapt lichaam waardoor visueel een onaantrekkelijke driehoek van huid tussen de twee ringen ontstaat, of verlovingsringen met een heel duidelijk ontwerp dat onmogelijk wordt gemaakt door de nabijheid van andere sieraden) kan de combinatie moeilijk zijn. Daarom kiezen sommige bruiden ervoor om op het moment van het huwelijk de verlovingsjuwelen aan de rechter hand te dragen.

Tegenwoordig is deze praktijk minder gebruikelijk. In de Verenigde Staten, waar de verlovingsjuwelen een zeer krachtig symbool is, ontwikkelt zich een nieuwe trend die de voorkeur geeft aan het dragen van een verlovingsjuwelen aan de rechter hand. Deze nieuwe “must have” wordt, zoals gewoonlijk, aangedreven door Hollywoodsterren (Halle Berry, het beroemde James Bond meisje, voorop, of Sarah Jessica Parker uit Sex and the City). Voor deze trend is de ring aan de linkerhand (die we natuurlijk niet verklappen) de “wij”-ring, terwijl de ring die de New Yorkse “hype” aan de rechter hand zal dragen de “ik”-ring is.

Smaragd ring van 585 Roségoud met Groene smaragd

Links: Ringen aan de linkerhand

Echtparen in België, Polen en enkele andere Oost-Europese landen dragen hun ringen bij voorkeur aan de rechter hand. Deze traditie dateert uit de tijd dat de Romeinen over de wereld heersten. De linkerhand werd beschouwd als een teken van wantrouwen. Ringen aan beide handen. Brazilianen, Duitsers, Spanjaarden en vele andere nationaliteiten dragen de ringen afwisselend aan beide handen. Deze traditie gaat terug op de beperkte economische mogelijkheden van sommige paren in het verleden. De geliefden konden zich slechts één paarringen veroorloven. Het paar kocht verlovingsringen en droeg die in de periode voor het huwelijk aan één hand. Tijdens de huwelijksceremonie verhuisde de ring naar de andere hand. Brazilianen bijvoorbeeld dragen de eerste ring nog steeds aan de rechterhand en geven hem dan door aan de linker. Duitsers en Spanjaarden gaan de omgekeerde weg.

verlovingsring met diamant

Verlovingsring – welke hand? Links of rechts?

Hier is onze samenvatting van de vraag “verlovingsring: welke hand in Nederland?”. De rechter hand ligt dus links. Dit gebruik is ontstaan uit een mooie traditie en het geloof dat de linker ringvinger bijzonder geassocieerd wordt met liefde. Je kunt ervoor kiezen het sieraad aan de linkerhand te dragen, het later te combineren met de trouwring, of zelfs van hand te wisselen en slechts één van de ringen aan de linker- en de andere aan de rechter hand te dragen.


Afbeeldingsbronnen:
Omslagfoto | © New Africa – stock.adobe.com
Man geeft vrouw een verlovingsring | ©  motortion – stock.adobe.com
Vrouw en man met verlovingsring | © Andrew Bayda – stock.adobe.com
Vrouw met verlovingsring met ronde diamant | New Africa ©  – stock.adobe.com

«

»