» Naar de winkel

Zoeken op...
TOP
De perfecte dag

Wat is een verlovingsfeest en hoe kun je het organiseren?

verlovingsfeest met vrienden en familie

De verloving is het moment waarop je je wens om te trouwen officieel maakt. Vaak begint dit privé en wordt het daarna gedeeld met je naaste omgeving. Wat is er romantischer dan je familie en vrienden samen te brengen om je verloving te vieren? Traditioneel organiseerden de ouders van de bruid de ceremonie waarin jullie aankondigden te gaan trouwen. Tegenwoordig wordt het verlovingsfeest vaak georganiseerd door het toekomstige stel zelf of hun vrienden, misschien zelfs de beste mannen. Dit evenement bevestigt jullie liefde in het bijzijn van familie en vrienden en geeft beide families en al jullie vrienden de kans om elkaar te leren kennen voor de grote dag.

Verlovingsfeest organiseren – Wat is het doel van een verlovingsfeest?

Vroeger was het huwelijksaanzoek een onderhandelingsproces tussen de aanstaande bruidegom en de vader van de bruid, die vaak een bruidsschat betaalde. Tegenwoordig worden verlovingen gekenmerkt door emotie en romantiek en worden gesymboliseerd door de uitwisseling van verlovingsringen. Ze zijn de officiële aankondiging van de wens om te trouwen en markeren het begin van de huwelijksvoorbereidingen: 80 % van de huwelijken vinden plaats in het jaar na de verloving. Er zijn geen wettelijke voorwaarden of leeftijdsgrenzen voor verlovingen, maar de traditie dat ouders moeten instemmen met de verloving bestaat nog steeds in veel culturen. Toch is deze traditie geen must. Tegenwoordig is alles veel opener, vrijer en zelf te bepalen en mag het ook zo gevierd worden. Dit is waar het verlovingsfeest om de hoek komt kijken.

Kortom, het feest is een perfecte gelegenheid om samen te komen en jullie aanstaande huwelijk te vieren. Het is een tijd om te eten, te drinken (met mate), te lachen en te genieten van geluk.

Het geeft jullie familie en vrienden ook de kans om elkaar te leren kennen voor de grote dag. Ze zullen het feest waarschijnlijk afsluiten met verrassingen en veel felicitaties. Het verlovingsfeest is een moment van delen en ontspannen. Het stelt je in staat om je het geluk dat je overkomt te realiseren en het te delen met je naaste omgeving. Geniet van dit moment en vertel je gekozen bruidsjonkers welke rol zij in jouw toekomst zullen spelen.

verlovingsfeest in het tuin

Het kleine zusje van de huwelijksreceptie organiseren – een verlovingsfeest organiseren

Welke stappen moet je achter elkaar volgen? Ook al is een verlovingsfeest natuurlijk niet zo groot als een bruiloft, toch moet je nadenken over het thema, de uitnodigingen en het menu voor het feest. Dit zijn de te volgen stappen:

 1. kies de datum: zomer of winter?
 2. stel een gastenlijst op
 3. bedenk een geschikt thema, misschien een variatie op het thema van het feest.
 4. menu organiseren: diner, buffet of cocktails?
 5. bereid leuke activiteiten voor de gasten voor.
 6. Schrijf een toespraak, want jij zult in het middelpunt van de belangstelling staan en waarschijnlijk een toast moeten uitbrengen.

Paar tijdens de planning

Je kunt vrienden of professionele weddingplanners om hulp vragen bij het organiseren van het verlovingsfeest. Je hoeft het verlovingsfeest organiseren dus niet alleen.

Het feest markeert de magische overgang van een verse verloving naar een serieuze voorbereiding op de bruiloft. Je moet je gasten ongeveer een maand van tevoren uitnodigen, of zes weken als je dierbaren van ver komen. Traditioneel nodigen de ouders van de bruid uit voor het eerste feest, maar tegenwoordig zijn er veel opties. Beide ouderparen kunnen samen komen, het bruidspaar kan zelf gastheer zijn, of vrienden kunnen de eer nemen. Het is belangrijk dat de gastheren de kosten in de gaten houden en ervoor zorgen dat iedereen een magische tijd tegemoet gaat.

Een feest kan worden gehouden onder goede vrienden en familie om het aanstaande huwelijk officieel aan te kondigen. Het feest kan worden gehouden op een gehuurde locatie, bij voorkeur in een intieme setting. Je kunt ook een thema kiezen voor de versieringen of de dresscode, als voorproefje van de bruiloft of als een volledig apart feest. Tot slot is het belangrijk om een gastenlijst samen te stellen die past bij je budget en de grootte van het evenement. Plan ook het menu, of het nu een formele lunch of diner is of een informeel buffet, en houd daarbij rekening met de diëten en allergieën van je gasten.

Verlovingsfeest met de familie

Verlovingsfeest organiseren – activiteiten

Je engagement moet vooral gaan over het genieten van je dierbaren en het vieren van deze nieuwe mijlpaal in jullie leven als koppel.

Omdat jullie in een kleine bijeenkomst zijn, is er gelegenheid voor activiteiten en vermaak. Of het nu in de vorm van culinaire hoogstandjes is of recreatieve activiteiten, deze zullen je in staat stellen om van deze tijd te genieten in gelukkig gezelschap. Hier zijn enkele ideeën:

 1. verlovingsringen tonen: De bruid en bruidegom kunnen de verlovingsringen presenteren en het verhaal van hun keuze delen.
 2. spelletjes en activiteiten: plan spelletjes zoals een verlovingsbordspel, een quiz over het bruidspaar of een leuke trouwloterij.
 3. photobooth: zet een photobooth met rekwisieten neer zodat de gasten leuke foto’s kunnen maken.
 4. diavoorstelling of video: Maak een diavoorstelling met foto’s van het bruidspaar van hun kindertijd tot hun verloving of laat een video zien van hun liefdesverhaal.
 5. livemuziek of dj: Huur een muzikant of DJ in om voor sfeer- en dansmuziek te zorgen. Als alternatief werkt een afspeellijst ook.
 6. verlovingstaart: Snijd een speciale verlovingstaart aan en deel deze met de gasten.

Vrienden met Photobooth-accessoires

Catering, cocktail party, locatie, decoratie – ideeën voor het feest

Als de verloving in een restaurant locatie wordt gehouden, is de catering eenvoudig. Gastheren die hun eigen eten willen meebrengen, kunnen catering plannen of evenementen waarbij gasten voorgerechten, hoofdgerechten of desserts kunnen meebrengen. Als alternatief kunnen gastheren kiezen voor een buffet en cocktailbar locatie (cocktail party organiseren) in plaats van een formele sit-down maaltijd. De meest eenvoudige optie is om een cateraar in te huren die voor alles zorgt. Qua drankjes is een champagnetoren een feestelijke keuze, maar het is belangrijk om een verscheidenheid aan drankjes aan te bieden, waaronder water, limonade en pakjes sap, vooral als er kinderen aanwezig zijn. Voor evenementen buitenshuis moeten gastheren en -vrouwen duidelijk maken wat de mogelijkheden en regels van de locatie zijn met betrekking tot meegebracht eten en drinken.

moderne verlovingsringen

Zelfs zonder uitgebreid diner mag het dessert niet worden verwaarloosd. Taarten zijn een geweldige optie, maar er zijn nog veel meer zoete lekkernijen om uit te kiezen. Als het feest op een specifieke locatie wordt gehouden, moeten de gastheren en -vrouwen informeren naar de plaatselijke mogelijkheden en nagaan of er kosten verbonden zijn aan het meebrengen van eten en drinken. Gepersonaliseerde koekjes zijn ook een leuke optie voor een zoete verrassing.

Wat dacht je van een high tea? Een high tea bestaat meestal uit hartige gerechten zoals vleespasteitjes, quiches, eieren, gerookte vis, kaas, brood en boter, vergezeld van een selectie thee of andere dranken. De high tea organiseren is een alternatief voor de cocktail party als je een verlovingsfeest organiseren wilt.

High Tea voor verlovingsfeest

Verlovingsfeest organiseren – de decoratie

Bij de decoratie van een verlovingsfeest kun je je creativiteit de vrije loop laten om een romantische en uitnodigende sfeer te creëren. Kies bijvoorbeeld een kleurthema voor de decoratie dat past bij je persoonlijke stijl. Populaire verlovingskleuren zijn klassiek wit, roze en goud, maar je kunt ook andere kleuren gebruiken die passen bij het kleurenpalet van je bruiloft. Bloemen zijn een essentieel onderdeel van de decoratie. Gebruik verse bloemenboeketten of bloemstukken als tafeldecoratie. Je kunt ook bloemenranken, bloembollen of bloemenslingers gebruiken om een romantische sfeer te creëren. Kaarsen zijn perfect om een romantische sfeer te creëren.


Afbeelding bronnen:
Omslagfoto | © Jacob Lund – stock.adobe.com
Verlovingsfeest in het tuin | © Jacob Lund – stock.adobe.com
Paar tijdens de planning | © Kirsten D/peopleimages.com – stock.adobe.com
Verlovingsfeest met de familie | © Mirko Vitali – stock.adobe.com
Vrienden met Photobooth-accessoires | © juripozzi – stock.adobe.com
High Tea voor verlovingsfeest | © Magdalena Bujak – stock.adobe.com

«