» Naar de winkel

Zoeken op...
TOP
De perfecte ring

Ringen met gekleurde stenen

Gekleurde stenen

« De fascinatie van gekleurde edelstenen »

Het geven van een verlovingsring bij een aanzoek is een uniek en emotioneel moment. De verlovingsring bezegelt de band tussen het toekomstige paar met zijn symboliek. Dit sieraad kan de vorm hebben van een eenvoudige ring, zoals een trouwring, maar is vaak versierd met een edelsteen. De keuze van de gekleurde steen om een verlovingsring te sieren is echter niet zo eenvoudig. Diamant of amethist? Smaragd? Afhankelijk van welke gekleurde steen je kiest, heeft hij zijn eigen persoonlijkheid en betekenis.

Smaragd – ringen met gekleurde stenen

Laten we beginnen met de edelsteen smaragd, die bekend staat om zijn unieke groene kleur! Het “stenen hart” symboliseert liefde, vruchtbaarheid en hoop. Als compromis tussen traditie en originaliteit wordt smaragd gewaardeerd om zijn prachtige groene kleur. Omdat smaragden tot de kwetsbaarste edelstenen behoren, worden ze vaak gebruikt op ringen in rechthoekige of achthoekige vormen om beter bestand te zijn tegen stoten. De groene van de smaragd komt door het gehalte aan chroom en vanadium. Smaragd is een edelsteen uit de mineraalfamilie beryl. Het zijn groene, kristallijne vormen van het mineraal beryllium-aluminiumsilicaat. De herkomst van de gekleurde steen is gevarieerd en komt uit vele landen ter wereld, waaronder Colombia, Brazilië, Zambia en Afghanistan. De bekendste en meest gewaardeerde smaragd komt echter uit Colombia. Het groen geeft de ring een elegante en klassieke uitstraling, waardoor hij zowel geschikt is voor dagelijks gebruik als voor speciale gelegenheden. Door zijn donkergroene, intense kleurenschema staat de gekleurde steen bijzonder goed bij rood en ringen in geel goud. In de mystieke wereld van edelstenen en helende gekleurde stenen wordt van de smaragd gezegd dat hij intuïtie en creativiteit bevordert en negatieve energieën afschermt. Er wordt ook gezegd dat het helpt om relaties te harmoniseren en de communicatie te verbeteren.

Smaragd Prinzessin - Emerald ring van 585 Geelgoud met Groene smaragd (0,4 ct. Grüner Smaragd + 0,14 ct. Diamanten)

Amethist als edelsteen voor ringen

Amethist, een prachtige violette edelsteen! Voor bruiden die graag de toon zetten. Wat een bijzondere kleur heeft deze edelsteen, vind je niet? Amethist is een violette tot paarse variëteit van het mineraal kwarts en wordt gevormd wanneer kwarts kristalliseert en een violette kleur krijgt door de opname van ijzer- en aluminiumverbindingen. De violette kleurenschema geeft de ring een edele en luxueuze uitstraling. Mythologisch gezien zou de prachtige amethist een kalmerende en balancerende werking hebben en stress of angst kunnen verminderen. Amethist wordt ook gezegd dat het intuïtie en creativiteit bevordert en de drager beschermt tegen negatieve invloeden.

Amethist ring silver

Ringen met gekleurde stenen – citrien

De citrien, een gele edelsteen, staat prachtig in combinatie met geelgoud. Tegen zo’n verlovingsring kun je toch geen nee zeggen? De ringen met gekleurde stenen zijn ook een kwarts gevormd door de incorporatie van ijzer en titanium. De kleur varieert van licht, helder geel tot een donkere, bijna bruine tint. Zij wordt bepaald door de hoeveelheid ijzer en titanium in het kwarts. Er zijn twee belangrijke soorten citrien: “Madeira citrien” en “Santa Maria”. De Madeira-citrien is donkerder, bijna bruin geel en de Santa Maria-citrien is licht, helder geel. In de spirituele wereld wordt van de citrien gezegd dat hij positieve energie en levensvreugde verspreidt. Er wordt ook gezegd dat het helpt de geest helder te maken en het zelfvertrouwen te vergroten.

Citrien verlovingsring

Saffier, mooi en blauw – prachtig gekleurde stenen

De saffier, die in het Oudgrieks “de mooiste” betekent, staat symbool voor trouw, waarheid, wijsheid, geluk en vrede. De saffier is een belofte van vertrouwen en een van de meest verhandelde gekleurde stenen ter wereld. Ringen met gekleurde stenen zoals de saffier kwamen weer in de mode na de verloving van Kate Middleton met prins William. Prins William gaf haar een prachtige Birmese saffier. Hoe helderder het blauw van de saffier, hoe duurder hij is. Saffieren zijn korund – bekend om hun heldere, heldere kleur die varieert van diepblauw tot groen, geel, oranje, roze, paars en karmozijnrood. Van de saffier wordt gezegd dat hij wijsheid, waarheid en trouw belichaamt. Er wordt ook gezegd dat het de geest verheldert en het zelfvertrouwen versterkt.

3Diamonds Blue - Solitaire ring van 585 Witgoud met Blauwe saffier

Rood als liefde – verlovingsringen met robijn

De intens rood van de robijn symboliseert liefde, geluk en passie. De robijn wordt lang geassocieerd met macht, maar staat ook voor moed en vitaliteit. De robijn, een edelsteen, is een bijzonder gewilde edelstenen voor ringen, vooral voor verlovingsringen. Samen met de gekleurd smaragd is ook de robijn een korund. De chemische samenstelling van korund is aluminiumoxide (Al2O3) met een of meer sporenelementen die de kleur van de robijn beïnvloeden. Een robijn heeft een helderrood kleurenschema, bepaald door sporen chroom in het mineraal. Van de robijn wordt gezegd dat hij passie, liefde en toewijding belichaamt. Er wordt ook gezegd dat het bescherming en geluk brengt en helpt bij emotionele problemen.

Ring met robijn - gekleurde stenen

Welke edelstenen passen bij welk metaal?

Geelgoud harmonieert goed met gesteenten voor ringen in warme kleuren zoals smaragden, citrijnen, topazen en saffieren. Ringen in rosé goud gaan ook ideaal samen met edelstenen in warme kleuren zoals robijnen, saffieren en granaten. Gekleurde stenen in koele kleurnuancen, zoals amethisten, aquamarijnen en turkooizen, kunnen ook goed samengaan met geelgoud. Witgoud wordt vaak gecombineerd met edelstenen in heldere kleuren, zoals diamanten, parels en aquamarijnen. Hij harmonieert ook goed met gekleurde stenen in koele kleurnuancen zoals smaragden en saffieren. Zilver, palladium of roestvrij staal zijn daarentegen neutraler. Ze zijn geschikt om te combineren met edelstenen in heldere en koele kleurnuancen, zoals diamanten, parels, aquamarijnen en smaragden.

Roségouden ring met gekleurde edelsteen

Ring met aquamarijn, toermalijn of gekleurd topaas

Aquamarijn is een zeer zachte kleurrijke steen, een licht doorschijnende blauwe stukje, die doet denken aan het water van een turquoise zee. Het is de mooie geboortesteen van Mars en symboliseert onschuld en jeugd. Een aquamarijne verlovingsring is de juiste keuze voor een romantische en gevoelige vrouw. Toermalijn is er in veel verschillende tinten, zoals groen, geel en blauw, maar hij is het meest gewild in zijn roze kleur. Een verlovingsring van toermalijn staat symbool voor emotie, creativiteit en intuïtie. Het is heel vrouwelijk en geeft je geliefde een elegant tintje in het dagelijks leven. Topaas is ook een prachtige blauwe steen die een paradijselijke zeearm belichaamt. Het staat voor waarheid en helderheid en wordt vaak geassocieerd met moed. Het is een voordelig alternatief voor saffier of aquamarijn voor kostbare verlovingsringen.

De keuze aan verlovingsringen met gekleurde stenen is divers – vooral als ze helder en kleurrijk zijn. Ze zijn een welkom alternatief voor diamanten, meestal goedkoper en ook individueler door de kleuring.


Afbeelding bronnen:
Omslagfoto | Paweł Michałowski © – stock.adobe.com
Amethist ring silver | dimj © – stock.adobe.com
Citrien verlovingsring | Bordin © – stock.adobe.com
Ring met robijn | marbenzu © – stock.adobe.com
Roségouden ring met gekleurde edelsteen | AnnaPa © – stock.adobe.com

«

»