» Naar de winkel

Zoeken op...
TOP
De perfecte gelegenheid

Huwelijksaanzoek afgewezen – wat te doen?

Vrouw wijst huwelijksaanzoek af

Als je de partner van je dromen hebt gevonden, wil je die persoon misschien wel voor de rest van je leven aan je zijde hebben. En je hebt de wens om te trouwen. Alles moet perfect zijn en soepel verlopen, toch? Heb je nagedacht over waar je geliefde staat in de relatie? En wat gebeurt er als het huwelijksaanzoek wordt afgewezen?

Huwelijksaanzoek afgewezen – toch geen bruiloft

Het gebeurt – er wordt een huwelijksaanzoek gedaan en de partner wijst het af. De schok en teleurstelling zijn in het begin groot. Maar maak je geen zorgen! Soms zitten beide mensen gewoon niet op dezelfde golflengte of hebben ze verschillende ideeën over de toekomst. Misschien heb je al ontelbare uren nagedacht over kinderen en andere gezamenlijke mijlpalen zonder eerst de gevoelens van je partner te onderzoeken. Op zulke momenten heb je jezelf misschien verloren in je eigen wensdromen.

Vrouw wijst huwelijksaanzoek af

Afwijzen: als je eigen bruiloft is afgewezen

Hoe ga je om met je gekwetste gevoelens? Als je wordt afgewezen voor een bruiloft, zul je waarschijnlijk gekwetst zijn. Een afwijzing is pijnlijk en kan ertoe leiden dat je je onmiddellijk terugtrekt uit de buurt van degene die het aanzoek heeft afgewezen. Het kan existentieel aanvoelen, alsof het kleed onder je vandaan wordt getrokken. Onderzoek naar interpersoonlijke afwijzing heeft aangetoond dat gevoelens van verdriet, jaloezie, schaamte en woede veel voorkomende reacties zijn op afwijzing. Het zou echter helpen als je de beslissing van je partner respecteert en tegelijkertijd begrip hebt voor zijn of haar gevoelens. Dit is zeker geen gemakkelijke taak, maar wel noodzakelijk als je blijft streven naar een toekomst samen als stel – ondanks de afwijzing.

Paar in een ruzie

Huwelijksaanzoek afgewezen – gevoelens verwerken

Ongeacht je beslissing om bij elkaar te blijven of niet, zul je te maken krijgen met allerlei emoties die verwerkt moeten worden. Het is heel normaal om emoties als verdriet, boosheid en afwijzing te voelen als je partner de beslissing neemt om het huwelijk af te wijzen. Deze gevoelens zijn legitiem en moeten niet genegeerd, maar geaccepteerd worden. Ongeacht hoeveel tijd je met je partner hebt doorgebracht, emotionele gehechtheid heeft een sterke invloed. Studies hebben aangetoond dat het accepteren van je gevoelens beter is voor je geestelijke gezondheid dan ze te ontkennen. Het op een gezonde manier loslaten van deze gevoelens houdt vaak in dat je ze deelt met mensen die je begrijpen, een dagboek bijhoudt over je gevoelens, nieuwe hobby’s nastreeft of professionele hulp zoekt. Het is belangrijk om met je partner te praten over de redenen voor zijn of haar beslissing. Daarbij mag je best je teleurstelling tonen, want dat is volkomen begrijpelijk. Het is echter raadzaam om geen beschuldigingen te uiten, omdat dit ertoe kan leiden dat je partner zich afsluit en je misschien niet de antwoorden krijgt die je kunnen helpen.

praten met vrienden

Tijdstip: geef tijd

Was de tijdstip verkeerd? In plaats van anderen de schuld te geven, is het raadzaam om de hele relatie te analyseren. Dit is vooral belangrijk als geen van jullie een stabiele carrière heeft of als jullie nog relatief jong zijn. In plaats van schuldigen aan te wijzen, is het nuttig om de afwijzing te zien als een gemeenschappelijk probleem. Als je een openbaar huwelijksaanzoek afgewezen krijgt, is het belangrijk om niet kritisch te reageren maar je waardig te gedragen. Respecteer de persoon voor wie je diepe liefde en bewondering hebt. Als deze gevoelens er niet waren, was er helemaal geen huwelijksaanzoek geweest. Denk aan deze liefde als je in de verleiding komt om verontwaardigd te reageren. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat, ook al heeft je partner het huwelijksaanzoek afgewezen, hij of zij soortgelijke gevoelens voelt, ook al ben je gekwetst en worstel je met het verlies. De ander bekritiseren of kleineren zal hem of haar alleen maar meer pijn doen en ervoor zorgen dat hij of zij helemaal gaat twijfelen aan zijn of haar gevoelens voor jou. Je moet begrijpen dat, ondanks de afwijzing, de relatie niet verbroken is.

Was het misschien gewoon het verkeerde tijdstip? Je kunt als stel samenwerken zonder een formele verbintenis, maar je moet het allebei eens zijn met het concept. Er zijn mensen die over het algemeen niet willen trouwen omdat je het concept van het huwelijk niet ziet zitten. Teleurstellingen uit het verleden (uit andere relaties) of een scheidingservaring van de ouders kunnen een rol spelen. Daar kunnen veel redenen voor zijn en die hoeven niet per se het einde van de liefde te betekenen.

Koppel houdt elkaar bij de vingers vast

Bruiloft afwijzen – de verlovingsring moet weg

Wat gebeurt er met de verlovingsring als de bruiloft wordt afgewezen? Theoretisch kun je de verlovingsring nog steeds dragen – als partnerschapsring, vriendschapsring of gewoon als sieraad. Het kan echter moeilijk zijn om door de ring niet herinnerd te worden aan het afgewezen aanzoek. Dus zelfs als jullie bij elkaar blijven, wil je de verlovingsring misschien toch wegdoen. In de meeste gevallen betalen juweliers geen verlovingsringen terug, maar het is niet iets wat je de volgende keer wilt gebruiken als jullie allebei willen trouwen. Je zou de ring kunnen doorverkopen via een ruilbeurs of opbergen in een kleine schatkamer die je in de kelder of op zolder zet. De volgende poging moet uniek zijn, misschien kiezen jullie de verlovingsring wel samen uit.

Le Sole 0,38 ct.

Afwijzen: als je het bruiloft zelf afwijst

Neem de tijd om na te denken over waarom je niet wilt trouwen. Als je gewoon nerveus bent om zo’n grote verbintenis aan te gaan (wat normaal is), moet je daar open over zijn. Ook als je denkt dat jij en je partner op een bepaalde manier niet bij elkaar passen, is het belangrijk om deze zorgen zo vroeg mogelijk aan te pakken. Lijkt je partner de relatie veel serieuzer te nemen dan jij? Denk na over je eigen houding ten opzichte van het huwelijk. Is het iets wat je nu wilt, of later, of misschien wel nooit? Woon je liever samen, leef je liever apart, maar verliefd, of ervaar je liever liefde op afstand? Als je stellig van mening bent dat je nooit wilt trouwen, is het raadzaam om dit vanaf het begin van de relatie duidelijk te communiceren. Is dit een moment in je leven waarop trouwen zinvol lijkt of zal het je eerder afbrengen van het levenspad dat je voor jezelf hebt uitgestippeld? Zijn er omstandigheden waarin je je verplicht voelt om te trouwen, ongeacht je algemene gevoelens? Bijvoorbeeld zwangerschap, de gezondheid van je ouders, familierelaties of verwachtingen?

Man neemt vrouw op de rug

Laat je partner weten dat je hem respecteert en van hem houdt, ongeacht een huwelijksaanzoek afwijzen. Op deze manier kunnen jullie allebei verder gaan op basis van jullie gedeelde liefde en respect – als jullie daarvoor kiezen.


Afbeelding bronnen:
Omslagfoto | © Rawpixel.com – stock.adobe.com
Vrouw wijst huwelijksaanzoek af | © Antonioguillem – stock.adobe.com
Paar in een ruzie | © KMPZZZ – stock.adobe.com
Praten met vrienden | © Sanja – stock.adobe.com
Koppel houdt elkaar bij de vingers vast | © tong2530 – stock.adobe.com
Man neemt vrouw op de rug | © ivanko80 – stock.adobe.com

«

»