» Naar de winkel

Zoeken op...
TOP
De perfecte dag

Het burgerlijk huwelijk

Bruid tekent voor de burgerlijke huwelijksceremonie

« Waar je op moet letten »

Hoewel optochten, bloemen, taart en weelderige jurken voor velen onderdeel zijn van een bruiloft, zijn ze absoluut niet essentieel als het gaat om de knoop doorhakken. In principe heb je alleen een ambtenaar van de burgerlijke stand, een huwelijksakte en getuigen nodig. Die laatste zijn niet eens absoluut noodzakelijk. Een burgerlijk huwelijk is vaak minder weelderig. Het hoeft echter niet te betekenen dat je naar het gemeentehuis gaat – het kan in feite op elke gewenste locatie plaatsvinden en naar wens worden ingericht.

Wat is een burgerlijk huwelijk, ook wel bekend als een burgerlijke ceremonie?

De burgerlijk huwelijk is een niet-religieus, rechtsgeldig huwelijk dat wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Hierbij heb je veel creatieve vrijheid. Of je nu kiest voor een eenvoudig bezoek aan het gemeentehuis, een intieme viering in de naaste familiekring of een groter feest – de betekenis van de huwelijksceremonie blijft onveranderd.

Koppel houdt elkaars hand vast bij de burgerlijke stand

Trouwringen: alleen burgerlijke huwelijken zijn wettelijk bindend

In Nederland zijn alleen deze huwelijken wettelijk bindend. Dus alleen burgerlijke huwelijken, voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand, worden wettelijk erkend. Het huwelijk wordt alleen voltrokken door de lokale autoriteiten als ten minste een van de partijen een legale verblijfplaats in Nederland heeft. Na dit speciale moment kunnen koppels hun liefde vieren tijdens een religieuze (kerkelijke) of seculiere ceremonie. Vergeet niet dat de religieuze ceremonie nooit voor het niet-kerkelijk bruiloft kan worden gehouden – dit is een klein detail om in gedachten te houden om ervoor te zorgen dat je grote dag soepel verloopt. Of je nu een heteroseksueel stel bent of een stel van hetzelfde geslacht, of je nu kiest voor een bruiloft of een geregistreerd partnerschap, de procedures en ceremonies zijn in de meeste gevallen hetzelfde.

Handtekening voor huwelijk

Het burgerlijk huwelijk voor buitenlandse echtparen

Tijdens de huwelijksceremonie wordt een huwelijksboekje uitgereikt. Dit boekje is een leuk aandenken, maar heeft geen juridische betekenis. Om een rechtsgeldige huwelijksakte te krijgen, kan een puur Nederlandse of internationale versie (document B) worden afgegeven. Als de huwelijksakte in de VS moet worden gebruikt, moet deze ook worden geapostilleerd door de plaatselijke districtsrechtbank. Neem voor meer informatie contact op met je Nederlandse gemeentehuis.

Vereiste documenten

Het proces om toestemming te krijgen om in Nederland te trouwen begint met het maken van een afspraak met de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar je wilt trouwen.

De ambtenaar vertelt je welke documenten je moet laten zien. Meestal heb je nodig:

  • Identificatiebewijs (bijvoorbeeld identiteitskaart, paspoort).
  • Geboorteakte (gelegaliseerd en vertaald indien afkomstig uit het buitenland)
  • Bewijs van adres (bijv. huurcontract, recente rekeningen)
  • Bewijs van burgerlijke staat (bijv. echtscheiding of overlijdensakte)
  • Natuurlijk heb je ook de trouwringen nodig!

Voor mensen die in het buitenland hebben gewoond, kan de ambtenaar bepaalde documenten nodig hebben voor geboorten, overlijdens, huwelijken en geregistreerde partnerschappen om je burgerlijke staat vast te leggen. Hieronder valt ook het bewijs dat je niet getrouwd bent in een ander land. In dergelijke gevallen kun je een verklaring van je ongehuwde staat aanvragen in je laatste woonplaats.

documenten en ringen

Is het geregistreerd partnerschap ook een niet-kerkelijk huwelijk?

In Nederland hebben stellen de mogelijkheid om te kiezen tussen twee wettelijk geregelde vormen van samenwonen: Ze kunnen de knoop doorhakken (burgerlijk huwelijk) of een geregistreerd partnerschap aangaan. Als alternatief is er ook de optie om een samenlevingscontract te tekenen of samen te wonen zonder formeel contract. De keuze is geheel aan jou hoe je je samenwoning wilt organiseren.

Nederlandse huwelijksreceptie en Nederlandse huwelijksceremonies vinden plaats in het plaatselijke gemeentehuis en de beschikbare ruimte kan variëren. In sommige gevallen is het mogelijk om enkele tientallen gasten mee te nemen of een kleine receptie te houden tegen een extra vergoeding, terwijl in andere gevallen de ruimte beperkt is. Het is ook mogelijk om de burgerlijk huwelijk op een locatie naar keuze te houden. Hier zijn echter extra kosten aan verbonden. Je moet twee tot vier getuigen meenemen en deze moeten zich kunnen legitimeren. De huwelijksceremonie is in het Nederlands; als jij, je partner of je getuigen de taal niet machtig zijn, kun je een vertaler meenemen. Deze vertaler hoeft niet beëdigd te zijn, maar moet wel bekwaam zijn.

Voor de burgerlijk huwelijksceremonie geven bruidsparen meestal wat persoonlijke details aan de ambtenaar van de burgerlijke stand om in zijn toespraak te verwerken, zoals hoe het stel elkaar heeft ontmoet. Anders stellen sommige ambtenaren vragen zoals waarom jullie besluiten te gaan trouwen.

Trouwringen in witgoud

Wat geldt er juridisch na het niet-kerkelijk huwelijk?

Sinds 1 januari 2018 geldt in Nederland automatisch het wettelijk huwelijksvermogensregime van beperkte gemeenschap van goederen, tenzij er andere formele afspraken zijn gemaakt. Dit betekent dat de partners niet alle bezittingen en schulden delen. Het regime van algehele gemeenschap van goederen daarentegen houdt in dat alle bezittingen en schulden van elke partner worden gedeeld. Bepaalde zaken, zoals legaten of erfenissen, kunnen worden uitgesloten van de gemeenschap van goederen. Dit kan alleen door de erflater zelf worden gedaan. De aanstaande partners kunnen ook besluiten om een huwelijkse voorwaarde op te laten stellen door een notaris. In dit contract bepalen de aanstaande partners hoe ze zullen afwijken van de richtlijnen van de algehele gemeenschap van goederen.

huwelijkse voorwaarde

Hoe je van je burgerlijk huwelijk een geslaagd feest maakt

Je grote dag nadert en je wilt het beginnen met een speciale niet-kerkelijk huwelijksceremonie? Hier zijn enkele stappen die je moet overwegen om ervoor te zorgen dat dit moment net zo gedenkwaardig wordt als de rest van jullie reis naar het huwelijk:

  1. Kies een ambtenaar van de burgerlijke stand: In de meeste gevallen wordt een huwelijksceremonie voltrokken door een wettelijke vertegenwoordiger. Meestal is deze vertegenwoordiger aanwezig op het gemeentehuis.
  2. Bedenk wie je wilt uitnodigen: een niet-kerkelijk bruiloft betekent niet per se dat je het zonder gastenlijst moet stellen. Er zijn echter wel vaak beperkingen aan het aantal gasten dat je mee mag nemen. Controleer altijd de regels op de locatie van je huwelijksceremonie voordat je uitnodigingen verstuurt naar familie of vrienden. Onthoud dat “getuigen” ook als “gasten” kunnen fungeren. Concentreer je op de huwelijksceremonie en de receptie.
  3. Focus op de huwelijksceremonie en receptie: Volgens experts ontstaan de meest gedenkwaardige bruiloften altijd als ze bijzonder persoonlijk zijn. Hoe kun je dit bereiken? Geef je burgerlijke huwelijksceremonie je eigen persoonlijke touch, of het nu is door je outfits, je aankondigingen aan gasten of op sociale media en hoe je het moment vastlegt. Vier jullie liefde!

Overweeg om een fotograaf mee te nemen om de overhandiging van de klassieke trouwringen vast te leggen, want de burgerlijke huwelijksceremonie maakt deel uit van jullie trouwverhaal. Een burgerlijke huwelijk kan ongelooflijk bijzonder en krachtig zijn vanwege de intimiteit.

vrije ceremonie in de natuur


Afbeelding bronnen:
Omslagfoto | © eugenelucky – stock.adobe.com
Koppel houdt elkaars hand vast bij de burgerlijke stand | © julia_104
Handtekening voor huwelijk | © WS-Design
Documenten en ringen | © Africa Studio
Huwelijkse voorwaarde | © Kay Abrahams/peopleimages.com
Vrije ceremonie in de natuur | © Sönke Hayen

«

»