» Naar de winkel

Zoeken op...
TOP
De perfecte dag

Metaalallergie met een ring

Vrouw met ringen - metaalallergie

« Wat te doen? »

Jeuk, roodheid, donkere vlekken – het dragen van verlovings- of trouwringen kan problematisch zijn. Zozeer zelfs dat je ze helemaal niet meer uit je juwelenkistje haalt. Metaalallergie voor nikkel en kopper komen betrekkelijk vaak voor, hoewel zuiver zilver en goud zelden verantwoordelijk zijn. Hier vind je informatie over een allergie voor sieraden en tips om deze problemen te verminderen.

Wat is een metaalallergie?

Als je vinger jeukt, bedekt is met blaren en vlekken, rood wordt als je je zilveren ring draagt, dan zijn je sieraden en de samenstelling ervan daar zeker debet aan. Zilveren en gouden ringen worden als hypoallergeen beschouwd, wat betekent dat zij bij aanraking geen allergische huidreacties veroorzaken, of slechts in uitzonderlijke gevallen. Het is dus onwaarschijnlijk dat zilver verantwoordelijk is voor deze huidreacties; eerder kunnen de andere metalen waaruit je verlovingsring bestaat een rol spelen bij de contactallergie of metaalallergie. Dit komt omdat je massief ring een legering van verschillende metalen is: Kopper, tin, brons, zelden nikkel. Je kunt allergisch zijn voor een van deze metalen.

Kledingsieraden en zelfs sommige zilverringen bevatten ook nikkel, maar in wisselende verhoudingen. Laten we eerst vijand nummer één identificeren: de belangrijkste oorzaak van een allergie voor juwelen is niemand minder dan nikkel. Dit metaal wordt gebruikt bij de productie van cosmetica en schoonmaakmiddelen, en bij de vervaardiging van vele metaallegeringen, vooral bij juwelen en gouden producten. Veel mensen zijn allergisch voor nikkel, wat zich uit in roodheid, jeuk, eczeem, enz. – een metaalallergie.

Nikkel is echter niet de enige oorzaak van huidallergieën. Sommige mensen zijn ook allergisch voor kopper, brons, messing en zelfs zilver en goud, wat over het algemeen hypoallergene materialen zijn. Hoewel zowel zilver als witgoud op zichzelf niet allergeen zijn, kan geen van beide in zijn zuivere vorm gebruikt worden om sieraden van te maken, want het zijn zachte metalen. Dit betekent dat ze met andere metalen gecombineerd moeten worden om gebruikt te kunnen worden, waardoor hun hardheid en duurzaamheid en ook hun kleur veranderen.

Man krabt zijn hand met uitslag

Kleurt de verlovingsring je vingers zwart?

Deze kleurreactie komt betrekkelijk vaak voor en hangt niet af van de kwaliteit van het sieraad. Het heeft niets te maken met een allergische reactie. Het is eerder de zuurgraad van de huid, die van persoon tot persoon verschilt, die verantwoordelijk is voor dit donker worden van de vinger bij contact met het metaal. Om te voorkomen dat de vinger zwart wordt, moet je de binnenkant van de trouwring met een transparante vernis bedekken en deze beschermlaag regelmatig vernieuwen.

Vrouw met verlovingsring

Metaalallergie – wat moet je doen bij huidreacties?

Zijn je vingers bedekt met vlekken, jeuken ze en schilferen ze? Doe eerst de ringen af en draag ze niet zolang de allergische reactie aanhoudt. Om je vingers te kalmeren, breng je een koud kompres aan om de jeuk te verlichten. Je kunt ook naar een dokter of dermatoloog gaan: Hij zal je een cortison crème voorschrijven om de uitslag te verzachten. Tenslotte kun je een test laten doen door een allergoloog om uit te zoeken voor welke stof je allergisch bent. Helaas is er geen genezing en de enige oplossing is om contact met metaal te vermijden, vooral waar de huid dunner en gevoeliger is, zoals op de botten. Als je allergisch bent voor een onderdeel, verwijder het dan onmiddellijk, maak de plek schoon met jodium en steriel gaas en laat de plek helen.

allergietest bij de dermatoloog

Metaalallergie – allergie voor juwelen voorkomen

Als je een allergie voor juwelen hebt (d.w.z. een metaalallergie), is een van de eerste aanbevelingen ze niet meer direct op je huid te dragen; dit is gemakkelijk met armbanden en halskettingen, maar niet met verlovingsringen, die je niet noodzakelijk over je handschoenen zult dragen. Je kunt ook een beschermend laagje tussen het sieraad en je huid aanbrengen. Om dit te doen breng je gewoon een laagje doorzichtig nagellak aan op de binnenkant van de trouwring. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing: het vernis bladdert af en verdwijnt snel. Daarom is het nodig het proces regelmatig te herhalen.

Heb je een allergie of ontwikkel je een allergie bij het dragen van ringen, dan kan het zijn dat je deze ringen niet meer kunt dragen vanwege de allergie. In elk geval is het raadzaam ze niet elke dag te dragen. Reserveer ze voor speciale gelegenheden en draag ze slechts af en toe. Om huidreacties te voorkomen, maak je je trouwringen regelmatig schoon met absorberend katoen en alcohol en bewaar je ze op een veilige plaats, gescheiden van je andere sieraden.

moderne verlovingsringen

Metaalallergie of contactallergie – Het hangt allemaal af van de mate van zuiverheid

Het percentage goud en zilver dat uit dit mengsel resulteert, bepaalt het karaat voor gouden ringen en de zuiverheidsgraad voor zilverringen. 24 karaat, ook wel fijngoud of zuiver goud genoemd, bevat bijvoorbeeld 99 % goud. 18 karaats goud bevat 75 % van de goudkleur en een ring van 9 karaats goud bevat 37,5 %, wat de prijs aanzienlijk verlaagt in vergelijking met bijvoorbeeld 24 karaats goud. Afhankelijk van de materiaal die in de legeringen worden gebruikt, zijn er verschillende kleuren. Verlovingsringen in Witgoud, Titanium, Roségoud met kopper en geelgoud met zilver zijn verkrijgbaar in combinatie met palladium of nikkel. Zilveren verlovingsringen daarentegen zijn zeer plastisch, zodat het bijna onmogelijk is stukken te vinden die voor 100 % uit zilver zijn vervaardigd. Om juwelen resistent te maken, moet het gecombineerd worden met hardere metalen zoals kopper. Er zijn meestal zilverringen van 800, 900, 925 en zelfs 950 op de markt.

Maar voor mensen met een zeer gevoelige huid kunnen zelfs deze kleine hoeveelheden van andere metalen gouden of zilveren oorbellen onverdraaglijk maken. Als je allergisch bent, merk je een reactie binnen 12 tot 48 uur nadat je met het metaal in aanraking bent gekomen, die twee tot vier weken kan aanhouden. Bovendien kunnen juwelen die je jarenlang zonder problemen gedragen hebt, plotseling een metaalallergie of contactallergie opwekken als je afweer verzwakt is en je lichaam vatbaarder is voor infecties.

Gouden ringen op een gouden beeld

Metaalallergie – chirurgisch staal en titanium als alternatief voor een allergie

Chirurgisch staal kan een alternatief zijn voor andere materiaal als je last hebt van een metaalallergie of contactallergie. Dit metaal is ideaal voor mensen die niet tegen juwelen kunnen en zelfs voor mensen die gevoelig zijn voor zilverringen en gouden trouwringen. Dit metaal wordt gebruikt om delicate chirurgische instrumenten te maken en is ideaal als je hypoallergene stukken zoekt tegen betaalbare prijzen. Staal roest niet en wordt niet zwart. Het is het ideale materiaal voor dagelijks gebruik omdat de kleur bij gebruik niet verandert of zwart wordt.

Het veroorzaakt bijna nooit een allergie en geeft geen vlekken op de huid. Het is verkrijgbaar in drie tinten, naturelzilver of met een gouden of roségouden afwerking. Maar zoals het spreekwoord zegt: al wat blinkt, is geen witgoud. Er zijn veel verschillende soorten staal, en de goedkopere bevatten een hoog nikkelgehalte dat na verloop van tijd kan corroderen en verbleken, waardoor de kleur verloren gaat en er vlekken op de oren achterblijven.

ringen van chirurgisch staal

Rodium plating voorkomt ook direct contact met zilver of het basismetaal van het sieraad; we moeten niet vergeten dat sommige mensen gevoelig zijn voor andere metalen zoals witgoud, zilver, koper, tin, zink, enz. Deze gevallen treffen slechts een klein percentage van de bevolking, maar het is mogelijk dat de sieraden, zelfs als ze geen nikkel bevatten, een reactie veroorzaken. Een legering van titanium heeft een soortgelijk effect en voorkomt een metaalallergie of contactallergie.


Afbeeldingsbronnen:
omslagfoto | © Тимур Конев – stock.adobe.com
Man krabt aan zijn hand | © Ольга Тернавская – stock.adobe.com
Vrouw met verlovingsring | © Yakobchuk Olena – stock.adobe.com
allergietest bij de dokter | © RFBSIP – stock.adobe.com
Stalen ringen | © GHotz – stock.adobe.com

«

»